Olej arganowy w kuchni
Marokanki, które o olejku arganowym wiedzą najwięcej nie ograniczają się jedynie do jego wykorzystania w kosmetyce. Składniki tego oryginalnego specyfiku są przecież niezwykle cenne również wówczas, gdy stosuje się je „wewnętrznie”, trudno dziwić się więc, że olejek arganowy jest składnikiem często pojawiającym się w przepisach kulinarnych pochodzących z tej części Afryki. Do niedawna mogliśmy zachwycać się nimi jedynie w czasie wakacyjnych wojaży, dziś jednak olejek arganowy do zastosowań spożywczych jest dostępny w pewnej grupie polskich sklepów, możemy więc zastanowić się nad tym, czy nie zmienić nawyków żywieniowych na bardziej korzystne i nie włączyć go nie tylko do świątecznego, ale nawet do codziennego menu.
Jednym ze znaków rozpoznawczych olejku arganowego jest jego lekko orzechowy smak, z powodzeniem może być on więc dodawany zarówno do dań mięsnych, jak i wiosennych i letnich sałatek. Lecznicze właściwości olejku (obniża „zły” cholesterol wspomagając chorych zmagających się z problemami z układem krążenia i z chorobami serca) sprawiają przy tym, że wiele osób doradza spożywanie przynajmniej trzech jego łyżeczek w ciągu dnia.